Υπόμνημα Εργατικού Κέντρου Θήβας για τα προβλήματα των εργαζομένων και κατοίκων περιοχής Θήβας

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ  ΘΗΒΑΣ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ  ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ  ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΗΒΑΣ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΘΗΒΑ ΣΤΙΣ 7.4.21

ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε  ΜΕ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ 

Α . ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ COVID-19.

Για να αναχαιτιστεί η διασπορά του COVID-19  σε μια τεράστια βιομηχανική περιοχή με δεκάδες χιλιάδες –μετακινούμενους από Νομό σε Νομό-εργαζόμενους, επιβάλλεται  ο καθημερινός έλεγχος όλων των εργαζομένων κατά την είσοδο στον χώρο εργασίας.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.

Η Κυβερνητική αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική, η οποία αξιοποιεί και την πανδημία για την εφαρμογή της, πέρα των νομοθετημάτων που έχουν ψηφιστεί και νέων που ετοιμάζονται, έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα στους χώρους εργασίας όπου κυριαρχεί η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα, ο φόβος και η εκμετάλλευση των εργαζομένων που προστιθέμενα δημιουργείται και από την ανεξέλεγκτη εργοδοτική αυθαιρεσία/ασυδοσία, η οποία εκμεταλλεύεται στο έπακρο την αγορά εργασίας προκειμένου να αυξήσει την κερδοφορία της σε βάρος των εργαζομένων.

Στην περιοχή μας υπάρχει μια έξαρση των εργολαβικών σχέσεων εργασίας που σε συνδυασμό με τις ευέλικτες μορφές εργασίας, εντείνουν το πρόβλημα της ανασφάλειας των εργαζομένων, την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία ,την εκμετάλλευση και την προστασία των εργαζομένων στα θέματα υγιεινής και ασφάλειας.

Πέρα από μια σειρά μικροεπιχειρήσεων που λόγω της πανδημίας είτε έχουν κλείσει είτε βρίσκονται σε αναστολή εργασίας το τελευταίο διάστημα δύο πολυεθνικές, ΣΝΑΙΝΤΕΡ ΕΛΕΚΤΡΙΚ και PIPELIFE, έκλεισαν με αποτέλεσμα να εντείνεται το τεράστιο  πρόβλημα της ανεργίας, ενώ παράλληλα στην περιοχή μας υπάρχουν σοβαρά πρόβλημα σε μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους, όπως:.

ΛΑΡΚΟ: η σημερινή Κυβέρνηση έχοντας την μεγαλύτερη διαχρονικά πολιτική ευθύνη για την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, αντί σαν κύριος μέτοχος να στηρίξει και να αξιοποιήσει τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες και τις συγκυρίες της αγοράς(τεράστια προσδοκώμενη αξία Νικελίου και κοβαλτίου λόγω ηλεκτροκίνησης στην αυτοκινητοβιομηχανία) μιας από τις μεγαλύτερες μεταλλευτικές επιχειρήσεις της Χώρας, υλοποιεί μέσω της ειδικής εκκαθάρισης, το ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της Χώρας χωρίς καμία πρόβλεψη για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε διαρκείς και σκληρές κινητοποιήσεις εδώ και 15 μήνες αντέχοντας κυρίως από το πλατύ μέτωπο εργατικής και κοινωνικής  στήριξης των αγώνων τους .

ΕΑΒ :Η μεγαλύτερη κρατική αμυντική βιομηχανία με τεράστια υψηλή τεχνογνωσία και υποδομή, βρίσκεται σε μια διαρκή συνειδητή απαξίωση που στοχευμένα οδηγείται στην ιδιωτικοποίηση.  Η δυσμενή κατάσταση άλυτων προβλημάτων και συγκεκριμένα η έλλειψη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού σε μία περίοδο που αυξάνεται ο φόρτος εργασίας με τα προγράμματα P3  & VIBER  και με μια τελείως αντεργατική συμπεριφορά από το ίδιο το κράτος ως εργοδότη, αρνούμενο να εφαρμόσει την υπογεγραμμένη ΣΣΕ, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της.

ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Σε μια τεράστια βιομηχανική περιοχή με χιλιάδες μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, όπου οργιάζει η εργοδοτική αυθαιρεσία –ενθαρρυμένη και από την Κυβερνητική πολιτική- και στα ελάχιστα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα, είναι σχεδόν ανύπαρκτος ο ουσιαστικός έλεγχος τήρησης της εργατικής νομοθεσίας και των μέτρων προστασίας υγιεινής και ασφάλειας όταν σε ολόκληρο το Νομό Βοιωτίας απασχολούνται ελάχιστοι υπάλληλοι, οι οποίοι στελεχώνουν το ΣΕΠΕ Θήβας (κοινωνική επιθεώρηση με 4 επιθεωρητές) και Λειβαδιάς (Υγιεινής και ασφάλειας με 2 επιθεωρητές και ο 1 χωρίς δικαίωμα ελέγχου). Η βιομηχανική περιοχή που βρίσκεται στο Δήμο Τανάγρας ελέγχεται από το ΣΕΠΕ Υγιεινής & Ασφάλειας της Εύβοιας από το 12ο του 2017. Ανατέθηκε προσωρινά ο έλεγχος της περιοχής από το ΣΕΠΕ Εύβοιας μέχρι να στελεχωθεί το ΣΕΠΕ Λιβαδειάς, δυστυχώς όμως έχει γίνει μόνιμο δημιουργώντας πρόβλημα και στην περιοχή της Εύβοιας που δεν μπορεί να καλύψει τις δικές της ανάγκες, αλλά ούτε και στελεχώνεται το τμήμα της Λιβαδειάς.

ΣΤΕΓΑΣΗ Ε.Κ.Θ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.

Υπάρχει ιδιόκτητο οικόπεδο στο οποίο στεγαζόταν το ΕΚΘ, σε κτήριο που γκρεμίστηκε πριν μια δεκαετία προκειμένου να κατασκευαστεί καινούργιο που θα στέγαζε συγκεντρωμένα το Ε.Κ.Θ και όλες τις σχετικές με την εργασία δημόσιες επιχειρήσεις ( ΟΑΕΔ, ΣΕΠΕ, κλπ).Απόφαση που δεν υλοποιήθηκε μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα να δαπανώνται τεράστια  ποσά για την ενοικίαση όλων αυτών των χώρων οι οποίοι δεν είναι λειτουργικοί και δυσκολεύουν την εξυπηρέτηση των εργαζομένων.

Β. ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΗΒΑΣ

Το Νοσοκομείο πέρα των περί τους 100.000 κατοίκους της ευρύτερης περιοχής εξυπηρετεί παράλληλα μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές ζώνες της Χώρας μας, τις γυναικείες φυλακές του Ελεώνα, το στρατόπεδο την Εθνική οδό και τις δομές των προσφύγων.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί τέτοια απαξίωση, από έλλειψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και ιατρικών υποδομών που οι παροχές του τείνουν να είναι με εκείνες ενός Κέντρου Υγείας.

 Άμεσα και λόγω της πανδημίας επιβάλλεται η πλήρη κάλυψη των κενών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό  με το αντίστοιχο ιατρικό εξοπλισμό καθώς και η δημιουργία μονάδος Μ.Ε.Θ με πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού και αντίστοιχης επάνδρωσης υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

ΤΟΜΥ ΘΗΒΑΣ (ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΘΗΒΑΣ-ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ-ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ)

Υπολειτουργούν και χρειάζονται στελέχωση σε προσωπικό και εξοπλισμό προκειμένου να προσφέρουν ουσιαστικές υγειονομικές υπηρεσίες και καθ’ όλο το 24ωρο.

ΕΦΚΑ ΘΗΒΑΣ – ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ

Επιβάλλεται η στελέχωση με προσωπικό στο υποκατάστημα της Θήβας και η διατήρηση του υποκαταστήματος των Οινοφύτων που σχεδιάζεται η μετατροπή του σε γραφείο εξυπηρέτησης.

ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΘΗΒΑΣ

Μετά από 22 χρόνια διανομής στους δικαιούχους, των 370 κατοικιών στον εργατικό οικισμό ΘΗΒΑ ΙΙΙ, δεν έχει γίνει οριστική παραχώρηση, ενώ δεν έχουν παραδοθεί στους δικαιούχους 9 κατοικίες που έχουν κληρωθεί από τον Νοέμβριο του 2017.

Συνεδριακό κέντρο Θήβας 7 Απρίλη 2021

Σχετικά